
Vinarija u BaranjiMons Aureus
Naša vina
MONS AUREUSNaši vinogradi
Mons Aureus ili Zlatna planina proteže se od istočne granice Hrvatske, od Dunava pa sve do samog srca Baranje. Već samo ime govori zašto su ga Rimljani tako nazvali. Uz prekrasne poglede na sjever i Mađarsku i na nepregledna polja i šume prema jugu Baranje, otkrili su da je ovo brdo stvoreno za uzgoj vinove loze.
U posjedu imamo 9 hektara vinograda. Za sada smo se orijentirali na 4 sorte – neizostavnu baranjsku Graševinu, kralja crnih vina Cabernet Sauvignon, Sivi Pinot i Merlot.
PredstavljamoNaše sorte grožđa
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon je sorta zadnje dekade dozrijevanja te se bere u listopadu. Tada grožđe skupi dovoljno sunce i topline kako bi se proizvelo vino vrhunske kvalitete. To omogućava sirovinu dugog potencijala odležavanja i njegovanje vina u drvenim barrique bačvama.
Pinot Grigio
Sivi pinot je sorta sa sivo-plavom plodu, grožđe može imati smeđe ružičasti do crni, pa čak i bijeli izgled. Vina proizvedena od ovog grožđa također se razlikuju u boji, od duboko zlatnožute do bakrene, pa čak i svijetle nijanse ružičaste, i jedno je od najpopularnijih grožđa za vino.
Merlot
Krase je rodnost, otpornost od zimskog smrzavanja i prema svim gljivičnim oboljenjima. Vina sorte merlot bogata su alkoholom (obično oko 12,5% vol. ) i ukupnim kiselinama (oko 6,5 g/l), rubin crvene su boje, ugodne arome što podsjeća na šumske maline. Bogata struktura grožđa Merlot, buket okusa i strukture omogućuje stvaranje vrhunskog vina.
Grasevina
Grasevina – kraljica hrvatskih vinograda. Sorta zadnje dekade dozrijevanja, vino ove sorte imat će dominantno voćni, cvjetni karakter, hrskave kiselosti i srednje razine alkohola. Budući da je sorta grožđa kasne berbe i vrlo je otporna na bolesti, neki vinari u Hrvatskoj obično je ostavljaju malo više u vinogradima, samo dok 5-10% grožđa ne zahvati siva trulež Bortytis. Ova vrsta truleži vrlo je dobrodošla, kada to uvjeti dopuštaju, u vinarstvu. Siva trulež uzrokuje skupljanje grožđa i nakupljanje kiselina i šećera, dajući vinu posebne i njegovane okuse.